domingo, 14 de marzo de 2010

MORT D'EN RAMON GARRIGA I MARQUÈS


De un nou traspàs m'he de referir, el d'en Ramón Garriga i Marquès a l'edat de 88 anys, que juntament amb un'altre extint Cinto Basart i Turnè, foren ells dos els que portaren i iniciaren del descobriren del bàsquet a la nostra vila a les acaballes del anys 30.
Important aquest adeu que es farà el proper dilluns 15 a les 4:30 de la tarda a l'esglèsia de Sant Nicolau del nostre poble, Malgrat de Mar.
Moltes facetes vàren ocupar a en Ramon des de aquelles dècades (com recorda Lluis Permanyer). No tant sols en l'ambit esportiu, redactor esportiu (les seves resenyes les signaba com SENIOR) fins a completar com redactor de La Vanguardia i de ABC o El Mundo Deportivo i intercalant com a corresponsal de TVE a Helsinki. Allà, en aquells paisos nórdics, estaba consideraba con una persona "no nórdica" amb gran coneixença de la seva societat.
Recordarem amb simpatía aquell gest que feia ell quant acababa la seva crónica i en el moment de dir "Desde Helsinki para Televisión Española ... Ramón Garriga i Marqués" ... moment en que, amb els dits de la mà, es tocava el lóbul de l'orella en un clar gest que significava una salutació per la seva i mare i amics malgratencs.
Va escriure, entre altres, el llibre de gran contingut sobre el perfil dels paisos nórdics "Desde el techo de Europa"
Ell va esser el que ens portar les primeres pilotes de cautxu, que desplaçaren a aquelles de cuir (com la que podeu observar en aquestes fotos en les que veiem, junt a ell a altres grans pioners del bàsquet malgratenc, alguns d'ells ja traspassats.
Descansi en pau en Ramon Garriga i Marquès.

2 comentarios:

Manel Bargalló dijo...

Hola Joan,

cercant referències sobre en Ramon al google he anat a parar al teu bloc que desconeixia.
Estic mirant d´escriure un petit homenatge al Ramon Garriga-Marquès i tant altres patriotes com ell per penjar-ho demà al bloc de deumil.cat.

http://deumil.cat/bloc
Molt interessant i ben fet el teu bloc. El posaré al meu reader per tenir-te indexat.
Des d'Alemanya m'agrada estar informat del que passa a Malgrat.

Salutacions
Manel bargalló

Anónimo dijo...

Caram Manel!! .... sorpresa la meva en veure el teu comentari.
Si, en Ramón va eser un cas singular en totes les facetes de la seva vida, i per damunt de tot, malgratenc i català a vessar.
Agraït per el que en el teu buscador posis aquest sencill bloc, penso que aqui a la zona del maresme i ha gent que li fa portar bons records com m'ho han fet arribar per email.
Una encaixada.
Joan DF